НА 08.04.2019 г. в65 ОУ „Св.Св. Крил и Методий” учениците и учителите се запознаха с целите и дейностите по проекта „Демокрацията днес, за да я има утре“, изпълняван от Института за изследвания и реформи в партньорство с училището, Район Искър, Столична община. Проектът е финансиран по Програма “Европа” на Столична община за 2019 г. 

Децата проявиха жив интерес към предстоящото обучение. Трябва да се отбележи, че показаха изненадваща ангажираност и готовност да научат повече за това какво означава да са активни граждани.

Целта на проекта е обогатяване на формата за гражданско образование в училището, чрез популяризиране на добри европейски практики, насочени към развитие на демократичните процеси посредством възпитаване на „активни граждани”. Чрез интерактивно, изцяло базирано на ролеви игри, казуси и примери дейности, на база на съвременни методи за неформално учене,  ще бъдат засегнати следните теми:

  • Разбиране на разлика между политика и политики
  • Как да разпознаваме фалшиви новини
  • Как да се справим с предразсъдъците и разликата в разбиранията
  • Как аз правя политика с ежедневните си избори?

Радваме се, че бяхме догонени на излизане от училището с молба да се видим по-скоро и нямаме търпение да работим с децата, които ни дадоха увереност, че независимо от възрастта си имат съзнанието и желаят да научат повече за това какво е демокрацията и как те могат да са част от нея, за да я има и утре.

С уважение,

Румяна Атанасова

Председател на УС, Сдружение „Институт за изследвания и реформи“

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *